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FACTS 
M, (“the Foundation”) was set up under the Foundations Act 2012. The business and affairs of 

the Foundation shall be managed by a board of councillors (the “Foundation Council”) which 

consist of the following councillors: 

1. Mr. N, a Swiss citizen (resident for tax purpose as per section 73(1) of the Income Tax 

Act); 

2. Mr. B, a French citizen (resident for tax purpose as per section 73(1) of the Income Tax 

Act); 

3. Mr. V, a Swiss citizen (not resident for tax purpose). 

The Foundation intends to pay its councillors a gross annual remuneration of: 

1. Mr. N   - Euro 35,000 

2. Mr. B    - Euro 5,000 

3. Mr. V   - Euro 50,000 

The councillors will perform duties similar to those of a director. 

POINT AT ISSUE 

Whether PAYE is applicable on the remuneration payable to the council members? 

RULING 

On the basis of facts mentioned above, it is confirmed that as the councillors will perform duties 

similar to those of a director, PAYE is applicable at 15% on the remuneration payable to the 

council members by virtue of section 96(3) of the Income Tax Act. 

 


