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VATR 120
Facts

A, a private company, operates under a Deferred Duty and Tax Scheme (“DDTS”) since 01
October 2006. A currently operates only one outlet in Mauritius.

A intends to surrender its DDTS certificate, in view of the evolution of its business
requirements. Given that its current location is highly touristic, it is anticipated that a number
of A’s clients will wish to purchase products on a VAT free/VAT refund basis.

In order for A to transition from a DDTS regime to a VAT free/VAT refund basis, A will pay
VAT on all its existing stock. This one-off VAT amount (the “One-off VAT Amount”) will
be very substantial and will affect A’s cash flow.

Point at issue

i Once A surrenders its DDTS certificate and pays VAT on its existing stock, will it
obtain a full repayment of the One-off VAT Amount from the MRA?

it Once A makes a claim for the excess VAT repayment in subsequent months, will the
MRA refund:

(a) the full amount of excess VAT where at least 80% of its annual turnover relates to
zero-rated supplies; or

(b) the excess VAT in the proportion of the value of zero-rated supplies to total
supplies, where less than 80% of its annual turnover relates to zero-rated supplies.

iii. Is the “80% of his annual turnover” (as quoted from an extract from the MRA’s
Guidelines For VAT Repayment Claims) computed on the previous financial year’s
turnover or a longer period? If the latter, what is the period taken into consideration?

Ruling

On the basis of facts provided, it is ruled that once A surrenders its DDTS certificate and pays
VAT on its existing stock, it will not be entitled to repayment of the One-off VAT Amount
from the MRA under section 24 of the VAT Act.

Likewise A will not be entitled to any repayment on excess amount of VAT in any
subsequent taxable period. A should carry forward the excess amount of VAT onto the return
for the following taxable period to be offset against subsequent output tax unless a claim for
repayment is made under section 24(1) of the VAT Act.
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